Articles guardats

Actualitat

Quines implicacions tindrà en el comerç minorista la compra de Whole Foods per Amazon?

La tecnologia continua guanyant espai a la vella economia com ja hem pogut comprovar durant els últims anys en altres sectors com per exemple el sector de publicitat. Durant el 2017 per primera vegada la inversió publicitària online ha sobrepassat la inversió en TV en els EUA.

Sembla ser que aquest canvi de tendència arriba també a la indústria alimentària. Les empreses del sector hauran de buscar imperativament formes de reduir preus, ampliar la seva gamma de productes i oferir una millor experiència de compra.

L’estiu passat, Walmart, el major venedor al detall del món, va comprar Jet.com, una startup de sol dos anys d’antiguitat, que en poc temps es va convertir en una de les principals plataformes d’Estats Units per realitzar la compra a través d’internet. Walmart, va pagar 3.3 bilions de dòlars (2.98 bilions d’euros). Amb aquesta compra, Walmart ja pretenia guanyar quota de mercat en el sector del comerç electrònic al líder Amazon. Aquesta setmana i just després de l’anunci de compra de Whole Foods per part de Amazon, Walmart, va anunciar que ha signat un acord per adquirir Bonobos, una de les principals marques de peces masculines originades en internet per 310 milions de dòlars. S’espera que l’adquisició, que està subjecta encara a ser aprovada pels reguladors, es tanqui cap al final del segon trimestre o el començament del tercer trimestre de l’actual en curs. Arriba Walmart tard a la festa?

Què ha succeït?

Divendres passat, 16 de juny, Amazon, líder global en comerç electrònic va comprar la cadena de supermercats nord-americà Whole Foods. Whole Foods posseeix 465 botigues conegudes per vendre productes orgànics. El 97% de les seves vendes es produeixen a Estats Units mentre que el 3% restant provenen de Canadà i Regne Unit.

L’operació està valorada en 13.7 bilions de dòlars (12.3 bilions d’euros), la qual cosa la converteix en la major adquisició fins avui realitzada per l’empresa que dirigeix Jeff Bezos, a més de convertir-se en l’operació més important en el comerç minorista.

Després de l’anunci, els títols de Whole Foods es van apreciar un 27% (en línia amb l’oferta proposada), mentre que les cotitzacions de les empreses de supermercats tradicionals com per exemple Supervalu o Kroger perdien divendres passat un 16% i un 15% respectivament.

Per què és tan rellevant el moviment de Amazon?

Amb l’anunci de l’operació, Amazon ha deixat entreveure quines són les seves intencions per als propers anys: seguir augmentant quota de mercat en la indústria de comerç minorista, aquesta vegada atacant al mercat de productes alimentaris, un mercat xifrat en uns 800.000 milions de usd dominat fins ara per cadenes de supermercats tradicionals.

Com a punt diferencial de la seva estratègia basada en la gestió de la cadena logística i oscil.lant sobre la seva plataforma online, amb la compra de 465 punts de venda presencials de Whole Foods Amazon deixa clar la importància de connectar els seus magatzems amb els supermercats físics com a nexe per seguir guanyant quota de mercat. Per aconseguir tal objectiu, Amazon utilitzarà com a plataforma la seva divisió de productes alimentaris AmazonFresh, llançada a la fi de 2016 i que permet als clients sol·licitar comestibles frescs o menjars preparats pel mateix dia o el matí següent a més de revolucionar el comerç minorista.

El punt de venda directe (supermercat) és preferible per als productes peribles, on usualment el client prefereix seleccionar personalment els productes i a més aquests requereixen diferents cadenes de fred, fent difícil la seva estandardització i magatzematge. Per tant, la disrupció del sector té aspectes d’accelerar després del moviment.

Què podria oferir pel futur de la indústria?

  1. Pressió de marges. Donat la seva grandària, probablement Amazon aterri amb preus molt competitius, especialment rellevant en tractar-se del segment inorgànic, un nínxol on els preus (i els marges!) són molt superiors a la resta i que forçarà a la resta a ajustar-los a la baixa. Addicionalment, la resta de cadenes de supermercats tradicionals hauran de millorar l’experiència de consum dels seus clients i això passa per invertir en el negoci (personal, condicionament de locals, tecnologia, etc.), de nou pressionant la generació de caixa per als propers anys. L’entrada de supermercats de descompte com Lidl tampoc ajudarà a alleujar la situació.
  2. Consolidació de la indústria per guanyar escala. Com a conseqüència del punt anterior, només aquelles companyies amb bons fonamentals i sòlids balanços seran capaços de sobreviure i ho faran a costa de guanyar escala a través d’un sector molt més concentrat.
  3. Acceleració del consum online en productes peribles per la major credibilitat en els productes oferts. El comerç online, que fins ara només suposa aproximadament un 8,5% del comerç total a EUA , ha crescut (i continua fent-ho) al 15% anualitzat durant els últims anys i continuarà guanyant terreny al consum tradicional a mesura que la tecnologia continua penetrant entre la població.
  4. Efectes indirectes per a altres sectors. Aquest procés també tindrà conseqüències sobre altres sectors i com tota revolució tecnològica aniran apareixent al llarg del temps. Des de companyies de gestió immobiliària que sofriran canvis en les seves ocupacions (i per tant lloguers) fins a petits agricultors i ramaders, passant per companyies logístiques, totes hauran d’analitzar amb detall les conseqüències d’aquest moviment imparable.